Skvělý produkt, který má mnohé využití. Nejčastěji ho používáme jako sladidlo, místo obyčejného cukru. Pokud chcete začít žít zdravěji, rozhodně byste ho měli zapojit do svého jídelníčku. Ne však 10 lžic denně, přecejen všeho moc škodí a med je především sladidlo, tudíž jeho nadměrná konzumace by se mohla projevit i na Vaší hmotnosti. Nicméně pokud si nemůžete odepřít například slazený čaj, zkuste vynechat bílý cukr, ale oslaďte jej třeba půl lžičkou medu.
Jestliže sportujete, zkuste si před tréninkem, nebo jinou aktivitou jednu lžičku dát. Rychle Vám dodá potřebnou energii a je to mnohem zdravější, než zbaštit müsli tyčinku za 5 korun ze supermarketu, která má taktéž mnoho cukru pro dodání energie, ale nejspíš víc, než potřebujete a navíc se jedná o cukr rafinovaný.
Jste-li milovníci sladkostí a neustále doma pečete nějaké buchty, či koláče, vyměňte za něj obyčejný cukr. Na chuti se nic nezmění, budete mít trochu zdravější moučník a lepší pocit. Je pravda, že med není tak levný jako cukr. Ve výsledku váš koláč bude stát stejně tak či tak, jelikož medu do těsta přidáte méně, než jeho nezdravého kolegy.
Jeho nejlepší využití nacházíme ve chvíli, když přichází zima a náš organismus začíná pociťovat náhlou slabost. Ovšem náš imunitní systém je nutné chránit po dobu celého roku. Dejte si alespoň 2x týdně jen tak lžičku medu. Pohladí na jazyku, zažene chuť na další sladkosti a doplníte nějaké vitaminy.
Ovšem nejdůležitější je, abyste ho sehnali v potřebné kvalitě, nebo ho nezničili při zpracování. Můžeme ho samozřejmě koupit v každém supermarketu či větším obchodě, jenže ne vždy zde seženeme toto zboží v požadované kvalitě. Zkuste ve svém okolí vyhledat včelaře a nakoupit pár sklenic přímo od něj. Možná si připlatíte víc, než v supermarketu, ale bude to stát za to a navíc tak podpoříte regionální výrobce. Dbejte na to, abyste ho ale později nezničili a nezbavili všech jeho benefitů. Nikdy si například neslaďte příliš horký čaj. Nechte ho trochu vychladnout a až pak přidejte med. Vysoká teplota totiž zabíjí všechny dobré složky.